Tur: Vassvarden

Turen til Vassvarden starta før på parkeringsplassen på ferjekaien Hella. Ein gjekk gjennom tunet til grunneigar og inn på stien forbi Flete opp til Rud gard.

Den 04.06.2018 blei starten av turen flytta. Frå kaien må du no gå vel 500 meter, etter hovedvegen, i retning Leikanger. Her finn du skilta som peikar deg inn på kjerrevegen til Vesterheim.

2018-Sanden-Vesterheim-01

Kjerrevegen går sikksakk opp lia. Omtrent halvveges kan du stikke ut på svaberga og få med deg utsikt over fjorden og ferjetrafikken. Oppe på Vesterheim passerer du like under det gamle skulehuset. Etter vel 50 meter i retning garden Vesterheim, kjem du til eit nytt skilt som peikar deg i retning av stien opp til Rud. Om du vil til Flete kan du følgje stien som går utover under skulehuset. Det blir ein omveg i høve å gå rett opp frå Vesterheim til Rud.

Du kan lese meir om området på «Ro, et lite eventyr» og på eitorn.origo.no. Over husa på Rud går du gjennom enga og opp, gjennom skogen, til stølen Skarde på 515 moh. Frå Skarde kan du nyte utsikta utover Sognefjorden og ned på garden Rud. Turen opp til Skarde passar i seg sjølv som ein kortare tur. Han tilsvarar turen frå Kvålen til Skagasete over Haoahaug.

Over Skarde går du gjennom skogen opp til Daurmålhaug på 732 moh. Du er no over tregrensa og kan skimte Vassvarden i nordleg horisont. Du held fram nordover på vestleg side av Storholten, som ligg rett sør om Vassvarden. Stien er rimeleg synleg og du kan speide etter små steinvardar eller små stikker i terrenget.

Når du er komen opp vest for Storholten, vil du sjå varden igjen. Det er berre å sikte seg inn og gå mot han. Oppe ved varden har du ei fantastisk utsikt, spesielt mot eit ope turlandskap heilt vest i Leikanger kommune. I sørleg retning ser du mot Borlaug, Feios, Vangsnes og Vik. Dreier du mot vest, ser du Kvamsøy, Balestrand, Dragsvik, Sværefjorden og innseglinga til Fjærlandsfjorden. På ein klar dag kan du sjå langt inn i fjella.

Frå Vassvarden kan du velje å gå vidare nord/nordaustover, passere Syringaholten, kome deg opp på Troeggi for gå fram til sydspissen av Stav. Her kan du velje å gå til nordspissen, ned ryggen på Stavafjellet og kome ned nord i Grindsdalen, på Stavsete. Eit anna alternativ er å ta turen sørover om Midteggi til Hest (Hestfjellet) for å gå ned til stølen Dalsbotnen og til garden på Engjasete. Eg tilrår å gå denne turen motsett veg. Du sparar nokre høgdemeter med å starte på Engjasete. Litt om turen og bilete finn du her.

Det manglar bilete av stien frå Vesterheim til Rud. Dei vil kome på plass i løpet av sommaren 2018. Bileteserien under startar på Rud, på veg opp til husa. Eg vurderer å ta nye bilete på den delen òg. Bygginga av kraftlina frå Fardal til Ørskog har medført nokre endringar nederst på Rud og over Skarde.

5 thoughts on “Tur: Vassvarden

  1. Tilbakeping: Tur: Engjasete-Dalsbotnen-Hest-Stav-Troeggi-Vassvarden-Hella | Arild Bjørk

  2. Tilbakeping: Tur: Skoparsete til Eitorn | Arild Bjørk

  3. Tilbakeping: Tur: Huksdalen | Arild Bjørk

  4. Tilbakeping: Tur: Mælen | Arild Bjørk

  5. Tilbakeping: Tur: Hest via Kvinnedalen og Vassvarden til Hella | Arild Bjørk

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.