Tur: Huksdalen

Huksdalen ligg vest om tettstadane Hermansverk og Leikanger på vegen mot ferjekaien på Hella. Dalen har to namn. På austsida av elva heiter han Huksdalen og startar under Huke. På vestsida heiter den Grindsdalen og går frå Grinde. Du kan kome deg fram dalen frå begge sidene, men å kome seg frå Grinde er vanskelegare enn frå Huke. Stien eller om ein kan kalla det for veg er så lite bruk at du vil måtte gå gjennom høgt gras og busker til du kjem fram til Myklebru der du kjem ut på vegen frå Huke.

Å starte frå Huke-sida er langt å føretrekkje. Her går det ein veg tilsvarande vegen fram i Henjadalen. Sidan dalen ikkje har inntak for drikkevatn er det ingen bom her. Har du ein bil med god bakkeklaring kan du køyre vel 6 km. For personbilar er det pr 24.08.12, takka vere stormen Dagmar og påfølgjande skogrydding, mogleg å køyre litt over 3 km frå det siste huset, Huksdalen 4. Nokre hundre meter før hytta/sælet ved stien opp til Dalsete kan du, i ytterkant av ein stor snuplass for tømmerbilane, parkere.  Vegen dit har vorte mykje opnare, takka vere skogryddinga, og har eit jamnt og godt dekke, i forhold til det du ser på mine bilete frå seinsommaren 2011.

Vel du å gå frå Huksdalen 4 eller frå den gamle skytebana som biletserien min startar på, må du rekne med vel 1 time ekstra marsj i forhold til å køyre 6 km inn i dalen. Ved pr 24.08.12 kunne køyre 3 km ekstra, sparar du ca 30 minutt gangtid. Eit siste alternativ er å sykle. Det er ikkje så langt frå Leikanger eller Hermansverk og som med Henjadalen er det alltid godt å ha ein sykkel for å trille mesteparten av vegen heim etter ein lang tur.

Framme ved enden av vegen er det ca 15 minutt opp til Nyastølen med Kjeringafjell kneisande bak. Rett nordover er det 30-45 minutt fram til stølen Stavsete. Mellom Nyastølen og Stavsete er det flotte, opne turområder utan store stigningar. Eller kva med å ta turen forbi Stavsete mot Skar og kanskje mot Øvre Rommedal?

For dei som ønskjer å kome opp i høgda er det fritt val både i aust og vest med Kjeringafjell, Kaldkletten, Svindalseggi, jamvel Friksdalseggi og Myrdalsbreen eller for den del gå opp Stavafjellet og til nordspissen på Stav. Frå der kan du gjerne gå over til sørspissen og gå ned Troeggi mot Vassvarden for å enda opp på Hella ferjekai.

Sidan det ikkje er trimpostar i Huksdalen, er ikkje dette ein dal som er eit førstval å ta turen i. Men Huksdalen har eit par ess opp i ermet om du har rett type bil/framkomstmiddel. Ved å køyre heilt fram kan du gå den kortaste turen til Kjeringafjell. Du går opp til Nyastølen, inn Eitrebotn og svingar sørover opp på Kjeringafjell. Ved å starte på ca 700 moh, tilsvarande litt under Sevi eller på Kallbakk over Stokksete, vil dette vere ein mindre slitsam tur enn frå Henjadalen eller Kleppa. Eit anna ess er at ein kan følgje traktorvegen opp Gildalen og halde fram mot Hest. Du vinn nokre hundre høgdemeter i forhold til Engjasete og du sparar nok ein del kilometer å gå. Totalt sett blir turen til Hest lettare. På den andre sida greier du ikkje å ta alle trimpostane i området Engjasete – Hest som inkluderer Mælen.

Historiske bilete frå 2011. Etter kraftutbygginga er det god grusveg inn dalen.

2 thoughts on “Tur: Huksdalen

 1. Hei,
  Er det merka løype fra Huksdalen til Stavsete, det gamla selet til Krokane?
  Kor lang tid tar det å gå fra der ein må parkere bilen?
  Er det overnattingsmulighet der, 1 natt?

  • Stien er tydeleg i terrenget fram dalen. Å finne fram byr ikkje på noko problem.

   Om du går frå bommen, må du rekne med vel 2 timar rask gange. Har du litt høg bil og kr 50 kan du kome fram eit stykke og spare ein 30 minutt til 45 minutt av gåturen. Berre dei med skikkeleg høge bilar kan køyre heilt fram til enden av vegen.

   På Stavsete er det kun private sel/hytter. Skal du overnatte, ta med telt.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.