Kanskje Linux krev litt meir enn XP…..

I går posta eg ei melding der eg var skuffa over Ubuntu 10.04 LTS sidan vifta aldri stoppa. Greitt nok at ho gjekk for det meste på det minste nivået, men det var aldri ein stopp. So sat eg her og sjekka litt rundt ein prosessor til ein berbar pc og kom inn på ein minitest:

I also notice that the laptop runs slightly warmer on Ubuntu than it
does on Windows, even when it has been underclocked from 2.26 GHz to 800
MHz. The fan is also on much more often in Ubuntu than in Windows 7 and
is quite audible but not loud. CPU temps under load can exceed 50 C in
Ubuntu, significantly higher than that of Windows 7. Because of the lack
of optimization for notebook hardware in Ubuntu, the battery life in
Ubuntu is quite short, about 4 hours of life, give or take half an hour
depending on type of usage.

Det kan kanskje vere at det eg opplevde var at Ubuntu krevde litt for mykje av maskineriet slik at temperaturen aldri datt under det som var grensa for å stoppe vifta. Eg sjekka og såg at temperaturar på prossoren på like under 50 grader.

Ubuntu er Debian-basert og der er det høge krav til kva som kjem med. Debian si stabile utgåve ligg ikkje på «the bleeding edge». Debian 5.05 er basert på eldre kjerne og er meir restriktive med kva som vert installert. Debian er ein sterk støttespiller av fri programvare og det set sine grensar for kva som blir med i forhold til Ubuntu. Diverre passa ikkje Debian 5.05 til maskina mi. Det rimelege Broadcom 4315-kortet var ikkje støtta av kjerne 2.6.26 og ville difor ikkje fungere med Debian 5.05. Det merkeleg er at det har fungert fint med Ubuntu 8.04 LTS, men som sagt er det ein viss skilnad mellom standard Debian og Ubuntu.

Eg testa deretter openSUSE 11.3 med installasjon over nettverket/internett. Det som var merkeleg her var at den vesle installasjons-cden såg Broadcom-kortet, men år eg hadde installert openSUSE 11.3 så fekk eg ikkje det til å virke. Alt var på, men ikkje kul om eg fekk det til å virke. Eg er visst ikkje aleine med problemet.

Det kan vere at eg prøver meg att, men eg vurderer å anskaffe ei standard maskin. Ei lita nettbok med avgrensa oppløysing på skjermen er ikkje så godt å jobbe med når ein skal prøve ut noko nytt.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.