Tur: Kjeringafjell frå Kleppa

Turen til Kjeringafjell er ein tur på nærare tre timar frå parkeringsplassen på Kleppa. I høgdemeter er det snakk om å stige ca 900 meter over ein distanse på ca 9 km.

Har du overskot er Kjeringafjell eit naturleg mål etter at du har teke ein liten pause på Fagreggi, etter i nærleiken av 2/3 av distansen. Strengt teke er det ikkje nødvendig å gå opp på Fagreggi for å gå til Kjeringafjell. Men likar du ikkje å gå ned i Discohola for så vinne att dei tapte høgdemetrane, kan du ta turen opp på Fagreggi og sjå ned over Stokksete, Okslahaugane eller bort mot Sevi osv.

Fagreggi ligg på ca 1.000 moh. Når du står ved varden, snur du deg i nordleg retning og går opp til Kjeringasteinen. Stigningen dit er den brattaste på turen. Frå Kjeringasteinen er det berre å halde fram stigninga i nordleg retning. Gradvis avtek ho til du er på ca 1.260 moh. Du står då oppe, over enden av Skuledalen med Svartevatnet. Frå dette punktet er det lett å skimte dei to vardane. Du kan ikkje gå i rett line mot dei, men må følgje ryggen bak Skuledalen.

Framme ved vardane på Kjeringafjell har du utsyn mot Huks-/Grindsdalen i vest. I nordleg retning kan du sjå Kaldekletten og Voggebreen, som bidreg godt til vassføringa i Henjaelva. I austleg retning kan du sjå ned i Friksdalen som endar ut i Henjadalen ved Nyastøl og over mot ÅsenosiTrastadalen, Høgehaug, Sumhaug og Fjærlandsete. I sørleg retning ser du ned i Skuledalen og elva som renn ned mellom Sevi og Okslahaugane og renn ut i Henjaelva like nedom Fivelhola samt Hermansverk og Sognefjorden inn mot utløpet av Aurlandsfjorden, Fimreite og Fresvik.

Alternativ som går via Stokksete, Aoreveitane og Okslahaugane:

Turen er splitta i fleire deler:

  1. Frå Kleppa til krysset der du kan ta av til Smørkletten – Bilete 002 – 016
  2. Frå krysset til Smørkletten og opp til Rjupeskar – Bilete 001 – 030
  3. Nede ved foten av Rjupeskar til Fagreggi
  4. Fagreggi til Kjeringafjell

Turen kan òg gjerast på vinterstid. Du får ei lang nedsigling tilbake til Kleppa.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.